Leta i den här bloggen

onsdag 21 september 2016

Skogens skafferi!
En suverän sida på internet heter Skogensskafferiet.se   En riktigt bra uppslagsbok när du är ute i skog och mark och försöker hitta ätbart till ditt eget skafferi.
Svampar, bär och annat ätbart finns utförligt beskrivet med bilder.  När man är ute mycket och ser  sig omkring, särskilt den här tiden på året och tar sig tid att ta reda på vad allting är, så inser man snart att det finns mängder med mat därute. Det finns också mängder med vackra växter du kan göra något fint av, ett prydnadsarrangemang av vackra stenar eller annat du hittar. Häromdagen tog jag rätt på en taggtråd som låg slängd.  Nu ligger den för "rostning" och ska bli någon form av ljushållare a la Ernst! Eller ja, vi får väl se hur hemtrevligt jag lyckas få till den men det ska bli roligt att försöka! Eventuellt kommer uppdatering om resultatet senare...   Kanske blir en julklapp åt någon stackare rent av, eftersom jag av princip inte handlar så mycket (saker) längre, sen mitt eget principiella s k köpstopp för drygt 1,5 år sen.

Vidare nu till lite självhushållning.  Förutom alla gudomliga äpplen som finns ute just nu, som ju bara är att plocka från vilda träd, sen äta som de är, torka äppelskivor eller kanske göra mos av.., så finns det annat i överflöd också, nämligen Rönnbär!

Och jag tänkte därför prova på rårörda rönnbär istället för rårörda lingon!
  

Recept på Rårörda rönnbär:

Receptet är mycket lätt:   de ska var "frostnupna" - alltså först in i frysen. Beskan i bären försvinner då de fryses.   Därefter ska de (3 dl bär) tas ut, tinas och mosas i en skål. Tillsätt 1 msk honung, 2 tsk råsocker och 2 tsk riven pepparrot. 
Klart att servera till köttbullarna, rotfruktsgrytan  eller kanske till viltsteken?

Hoppas det ska smaka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar