Leta i den här bloggen

onsdag 7 september 2016

Bokashi - vad är det??





Våra Bokashihinkar a´ 16 liter/st.
Inköpta på Bokashi.se

Bokashi - vad är det?

Bokashi är ett sätt att ta tillvara dina matrester och snabbt och med bibehållen näring omvandla dina gamla skal och kaffesumpar från köket till exklusiv matjord.

Vi kallar det här för en sorts kökskompost men riktigt samma som "vanlig" kompost är det inte, även om syftet är detsamma - ta tillvara rester och förädla.   Det finns flera skillnader men, men enkelt beskrivet så är det att i en vanligt kompost förruttnar matresterna och blir till jord så småningom. Under den processen förloras ganska mycket näring. Bokashikompostering är istället att "syra" matresterna, genom att tillföra EM bakterier (Bokashiströ eller EM spray) så skapas en sur miljö som bryter ner dina matrester snabbt och bibehåller mängder med näring till dina framtida trädgårdsodlingar och blommande rabatter.   Dessutom utvinner du s k lakvatten under processtiden, som gärna används som gödning till växter (glöm inte att späda 1:100  Starka grejer...)

Matrester i, strö på några matskedar, låt stå.



Hur fort blir det jord då?   Det går betydligt snabbare än vanlig kompost plus att den jord vi utvinner då är full med näring till dina växter!   Jag kommer de närmaste veckorna visa hur processen framskrider i den s k jordfabriken, så häng med och se hur det går.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar