Leta i den här bloggen

torsdag 13 oktober 2016

Är du fräsch - på riktigt?
Just nu driver Naturskyddsföreningen en kampanj som går ut på att höja medvetandenivån kring vad alla de kemikalier och mikroplaster som våra skönhetsprodukter, schampon och liknande gör för skada för vår miljö. Samma kemikalier som vi också tar in i våra kroppar, direkt in genom huden.

Säkert har du hört det förut men... huden är faktiskt vår största kroppsdel.  Det som går in i vår hud går in i vår kropp.  Vad är det vi smörjer in oss med då?  Ansiktskräm, ögonkräm, make-up- borttagningsmedel, smink av alla de slag, solkrämer, brun-utan-sol, kroppslotion, fotkrämer mm.

En alldeles vanlig innehållsförteckning på en  helt vanlig flaska Bodylotion, kan vara:

Aqua, mineral oil sorbitol, cetearyl alcohol, isopropyl plamitate, sodium acrylates copolymer, stearick acid, polysorbate 80, isohexadecane, sodium lauryl sulfate, fragance, methylparaben, propylparaben, triethonolamine???


Känner du att du nu vet vad du smörjer in din kropp med efter att blivit upplyst på det här sättet?  Förmodligen inte....
Det är ett fåtal som vet och kan översätta denna innehållsförteckning och förstår vad det faktiskt är de använder.
Vi borde alla vara betydligt mer uppmärksamma vad som tas upp av din kropp, genom huden, din allra största kroppsdel!!
Det som inte helt och hållet tas upp av din egen kropp, tvättas/sköljs bort och ut i våra avlopp och reningsverk.  De allra minsta partiklarna, som kallas för mikroplaster, och även kemikalier, som mängder av våra skönhetsprodukter innehåller, kan dock inte tas upp av reningsverken utan slutar sin resa ute i våra hav.
I våra hav tar fiskarna vid och äter av det som "simmar runt" där och vi börjar närma oss en sluten cirkel.   Strax har du dina mikropartiklar i din egen mat...

Ja det här var givetvis att förenkla det hela rejält, men budskapet kvarstår, att alla verkligen borde ta sig en titt i sitt badrum och försöka förstå vad som finns där. 
Ett mycket bra steg är att börja se efter de kvalitativa miljömärkningarna och bara köpa dessa i fortsättningen: "Bra Miljöval" (tuffaste kravställningen och därmed det bästa valet) alternativt "Svanen".


Ett mindre steg, som kan var ett bra första steg, är att gå igenom och minska ner på antalet produkter i skåpet. Behöver man ha en särskild fotkräm, handkräm, bodylotion....?? 

Om några dagar kommer jag ärligt redovisa vad jag själv har i mitt badrumsskåp... och det är ganska lite. Häng med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar