Leta i den här bloggen

måndag 3 oktober 2016

Skogens skafferi Del 2Äpplen igen... och plommon... och rönnbär och svamp.  Det finns ju en enorm mängd mat därute som bara väntar på att hämtas av någon som har tid att göra något med det...

Man vill nog inte veta hur många kilo svenska äpplen som går om intet i svenska folkets trädgårdar och ute på markerna, för att ingen orkar eller vill ta hand om allt.  Säkert en tanke som fler funderat på?   På vilket sätt skulle vi kunna få ihop en bra logistik för det här?  I butikerna finns fler utländska än svenska sorters äpplen, även nu under "högsäsong". I butiken betalar vi xx kr/kilo för något som finns gratis att plocka nästan i varje gathörn. Varför gör vi det?  Jo, svaret är att vi inte har tid att ta vara på det. Vi har inte tid att plocka äpplen gratis, det går fortare att gå till affären och betala för det. Så tråkigt - men sant?
Bor du mitt i en storstad behöver du inte heller ta dig långt ut för att hitta ett vildäppelträd.

Om du är en person med äppelträd i din trädgård, lägg gärna ut i korgar ute vid gatan att folk kan ta.

Lägg gärna ut på t ex Facebook att du har "självplock" i din trädgård.  Även häst- och kaninägare är säkerligen glada mottagare av äpplen även om de är lite kantstötta, också i större mängder. 

Att ta vara på det naturen bjuder är att ta vara på jordens resurser!   
  

För egen del så har jag i alla fall i helgen lyckats ta tillvara en mycket liten del av äppelskörden.

Jag tillverkade lördagsgodis i form av torkade äppelskivor med en liten kaneltouch!


Ta ur kärnhus, skiva ganska tunt, pudra med (t ex!) kanel,  trä upp på grillpinnar av stål, in i ugnen på 80 grader i ca 3-4  timmar, tills skivorna känns ganska torra men ändå med lite seghet kvar.


Man behöver släppa ut fukten med jämna mellanrum, alternativt sätta en handduk i kläm i ugnsluckan så att fukten kan pysa ut.  

Gissningsvis 10 äpplen blev tre rejäla burkar med torkade, nyttiga och jättegoda äppelskivor att gnaga på i höstmörkret.  Prova du med!3 kommentarer:

 1. Mm man kan ju göra så mycket gott <3 Jag har tagit hand om alla äpplen i vår trädgård och även en del från min systers (har även plockat kassar full och delat med mig till vänner därifrån, min syster tillhör den skara som har tid men vill inte ta hand om det som växer i trädgården...hon har tre stora äppelträd, ett körsbärsträd, massa bärbuskar, rabarber, mm...så jag får plocka hur mycket jag vill...), största delen utav röd/svartvinbär, körsbär, krusbär, rabarber, mm...bara älskar att ta hand om det trädgård/naturen ger och på så sätt även veta vad jag stoppar i mig själv och familjen. <3

  Önskar er en fortsatt fin vecka!
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
 2. Härligt att du också har gratisplock så nära till hands! Det gäller att se värdet i det - och det gör ju du med! Härliga höstdagar önskar jag dig med:)

  SvaraRadera