Leta i den här bloggen

lördag 8 oktober 2016

Från frö till burk

Efter inspiration ur boken Självhushållning i praktiken av Maria Österåker, inköptes i våras frön till ringblommor. Nu skulle jag tillverka Ringblomssalva, som ska vara bra till det mesta t ex:  
självsprickor, torra läppar, torra nagelband, skovård, borttagning av smink och mycket mer.

Författaren till boken, Maria, hennes underbara blogg hittar ni på den här adressen: levmerpamindre.blogspot.se

Mitt under den vackraste blomningen i juli månad plockas blommorna, inte skaftet.  Därefter läggs de på tork i rumstemperatur någon vecka. När blommorna "skrumpnat ihop" litegrann, är det dags att lägga i burk och täcka dem helt (ingen får sticka upp, då möglar det)  med någon neutral olja, jag tog ekologisk rapsolja.

Burken ska nu ställas ljust men inte i direkt solljus och stå med locket på ca fyra veckor, vänd  på burken då och då så att det hela rörs omkring.
När veckorna gått silas blommorna bort och då har man ringblomsolja.

Nästa steg i den här enkla, men något långdragna, processen, är att smälta bivax i en kastrull. När vaxet är smält hälls oljan i och blandas runt.   Fördelningen ska vara ca 1/5 bivax och 4/5 olja.

Massan hälls tillbaka på burk och du låter nu det hela stelna.   Du har nu tillverkat Ringblomssalva!
Nu till det fina! Det fungerar och verkar mycket bra!  Salvan är verkligen toppen för ömmande självsprickor, läkningen gick på nolltid med salvan på mina trasiga hälar.Som cerat/läppbalsam är  den också bra, men smaken är inte så väldigt frestande, men det funkar. Läpparna blir mjuka och fin och det är ju själva syftet!

 Från frö till burk tog det hela visserligen ca fem månader, men salvan ska enligt uppgift ha en utomordentlig hållbarhet, flera år, och garanterat till nästa säsong, om den inte tar slut före det. Då blir det hur som helst till att sätta nya ringblomsfrön och göra fler burkar av denna "undersalva".
Lycka till om du vill prova nästa vår!


2 kommentarer:

  1. Åh jag har gjort en massa örtoljor som bara väntar på att få bli salvor, önskar bara att jag hade några timmar till per dygn ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyfiken Sanna! Vilka örter har du använt och vilka oljor? Hur används de sen, är det t ex i ett bad?

      Radera