Leta i den här bloggen

torsdag 6 oktober 2016

Dagens miljötankar...
Att tänka på vår miljö i stort och smått...

Dagens insatser för vår miljö är tre pyttesaker, men skulle kunna göra enorm skillnad om vi var fler som gjorde lika...


1 . Stoppade strumpor!     Efter att återigen gått igenom garderoben för att rensa och organisera, upptäcktes tre strumpor inom räddning, med stopptråd och nål.  Sagt och gjort. Strumporna var inga exklusiva strumpor men kommer att hålla flera månader till efter denna stoppning som tog mina ovana händer ungefär 10 minuter att fixa. Kändes ändå bra att göra det, istället för att skicka dem till återvinningens textilcontainer direkt.


2.  Köpte ny bh!  Efter att återigen gått igenom garderoben, ja jag vet att jag återupprepar mig, så insåg jag att det absolut var ett måste att skaffa mig ett par bra bh:ar (?).   Hål och material som nästintill smular sönder när man tar på sig den, gjorde att jag inte kunde vänta längre.
För mig finns här två alternativ om det ska bli något inköp:     Hitta miljömärkta/certifierade underkläder eller köpa något av verklig suverän kvalité som kommer att hålla väldigt väldigt länge.

På nätet finns ett bra utbud av miljömärkta underkläder och andra kläder.  Exempel är Ecolyxica.se som har lite mer arbetade och lyxiga underkläder, men med fokus på miljövänligare material. Ekotextil.se är en annan sida som har underkläder i naturmaterial som siden, ull och ekologisk bomull. Deras urval är lite mer av det "rejälare" slaget. 
Men... just bh är svårt att köpa på nätet tycker jag, passform är ju så viktigt, och hyfsat svårt att få till, så finns ett bra alternativ i butik är det ett enklare val för mig.
På Lindex fanns det första alternativet, bättre miljöval: återvunnen polyester  (bättre än ingenting) alternativt i material 100% ekologisk bomull.     Efter lång tids provande blev det en bh av varje alternativ. De här ska vårdas vill jag lova, så att de verkligen håller länge länge!

3.  Sushi - hämtmat (inte så miljövänligt).   Ville unna mig hämtmat i form av Sushi.    Tog, som en riktig miljöaktivist, den här dagen med mig en rostfri matlåda och gick hurtigt in och frågade om det gick bra att få med sig sushin i den.
Det var inga som helst problem, blev svaret med ett leende!

Vegetarisk sushi i rostfri matlåda

Att med en enkel handling kunna bidra till att färre frigolitlådor, engångsmuggar och plastglas används, känns riktigt bra och är ju viktigt,  både för miljön och vår egen hälsa.


En reflektion kring det här är att bara för fem år sen var inte "ta med kaffe" en trend som var särskilt stor här i Sverige i alla fall. Nu är det något man bara gör, alldeles självklart.  Hur många take-away-kaffe har du druckit den här veckan/månaden eller i år?  Vi är drygt åtta miljoner vuxna människor i Sverige (de flesta barn dricker inte så mycket kaffe=).   Nu är det en grej som många bara gör och på köpet bidrar till ännu större mängder med plaster och onödigt slöseri av jordens resurser.  Enorma mängder med muggar blir det och ändå går det ju att göra annorlunda och ändå få sitt kaffe på vägen, ta med egen liten termos nästa gång?  4 kommentarer:

 1. Det sistnämnda måste vi bli mycket bättre på, även om vi i alla fall tar hem förpackningarna och källsorterar dom istället för att kasta dom på plats...men som sagt det finns alltid plats för förbättring =)
  Mina kläder bär jag tills dom absolut inte går att laga mer.
  Köper i stort sett alla mina kläder i andra hand, ja inte underkläder, leggings och strumpor.

  Superbra med dagens miljötankar inlägg, inspirerande! =)
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka när man hittar "det perfekta plagget" på Second Hand - eller hur!?

   Radera
 2. Inspirerande och bra tänkt, Katja! Jag ska själv faktiskt se till att ha min "mini-termos" i väskan så att jag alltid har den med när t.ex alut-kaffebegäret sätter in. Och jag ska uppmuntra mina arbetskamrater dito - även att ta med matlåda och liknande för avhämtning av mat. Kram, Måna

  SvaraRadera
 3. Tack Måna. Kul om det kan inspirera någon att göra något bättre, det är ju så det blir bättre i slutänden!

  SvaraRadera