Leta i den här bloggen

torsdag 10 november 2016

Vår ständiga jakt på någonting nytt....



Tankar och funderingar - och fakta - kring "billiga" kläder.


I Burma arbetar flickor så unga som 12-15 år för fabriker som syr åt (exempelvis) H&M. De arbetar upp till 14 timmar per dag för att vi ska kunna köpa en tröja för 129 kr i svenska butiker. 



Foto: Tobias Andersson-Åkerblom


Barnarbete, dåliga arbetsförhållanden, extremt dåliga löner, allmänt fruktansvärda arbetsvillkor... det är väl inget nytt kanske du tänker.

Men visst har det väl blivit bättre?  Eller?   Just detta, det pågår i alla fall fortfarande,  trots att våra billiga klädkedjor mer och mer säger sig jobba med hållbarhetsarbete och absolut är emot barnarbete!
H&M har exempelvis rankats som ett av världens mest etiska företag av utredningsföretaget Etisphere 2014.   Trots detta är det just fabriker, där barn arbetar, som H&M fortfarande har kontrakt med.
Källa: http://worldsmostethicalcompanies.ethisphere.com/honorees/

Klädkedjor har en uppförandekod, så också H&M.   I en uppförandekod finns de regler som det uppköpande företaget kräver av leverantören. Ett exempel kan vara att "alla juridiska begränsningar för anställning av personer under 18 år måste följas".  Just detta framgick i H&M uppförandekod 2015.     I Burma är det lätt att få ett jobb i en av H&Ms kontrakterade klädfabriker, även om du bara  är 15 år. Du lånar  helt enkelt ett ID av en äldre släkting.  När det sedan aviseras om kontroller i fabriken ges du ledigt en eller ett par dagar av din överordnade.  Därefter kan du som barn fortsätta att arbeta för ca 1000 svenska kronor per månad.

När plaggen skeppas från exempelvis Burma måste leveransen anges med sitt ungefärliga värde, motsvarande tröja som säljs i Sverige för 129 kr, anges vara värd 34 kr per tröja. Värdet på tröjan är framställning av material, löner till sömmerskor, fabrikernas underhåll och frakten till försäljningslandet m m.   Allt detta sägs av säljaren vara värt 34 kr!!

Fundera ett varv till när du nästa gång tycker dig "behöva något nytt" för 129 kr.

Läs gärna boken:  Modeslavar - Den globala jakten på billiga kläder.  Författare:  Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom.


Foto: Tobias Andersson Åkerblom



2 kommentarer:

  1. Köper sällan något nytt i huvud taget, behöver jag något så är det secondhand som gäller i första hand, i andra kan jag tillverka det själv/laga det gamla? Sist, långt ner på listan efter mycket om och men hamnar köpa nytt.

    Har reserverat boken på bibblan, skall bli intressant att läsa. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gläds man åt sina kläder mer då man verkligen tar hand om dem och sen tänker länge innan man köper nytt=) När jag köper nytt tänker jag numera också på att undvika "plastkläder", köper enbart linne, bambu, hampa och bomull.
      Hoppas boken kommer snart, den är mycket läsvärd.

      Radera